Ana Sayfa
Bölüm
Bölüm Başkanından

BÖLÜM BAŞKANI'NDAN


Sevgili Öğrenciler,

Yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri yazılımı ve uygulama yazılımlarının geliştirilmesini ve oluşturulmasını içeren bir bilim dalıdır. Yazılım mühendisleri, programlama dilleri, yazılım geliştirme ve bilgisayar işletim sistemleri konusunda geniş bir bilgiye sahiptir. Bir yazılım mühendisi bilgisayar yazılımı tasarlamak ve geliştirmek için matematiksel analiz ve bilgisayar biliminin ilkelerini uygular. Mühendislik ilkelerini geliştirme sürecinin her aşamasına uygulayarak, gereksinim analizinden yazılım sürecine, bireysel müşteriler için özelleştirilmiş sistemler oluşturabilirler. Yazılım mühendisi aynı zamanda gereksinimleri tam olarak incelemeye başlayacak ve geliştirme sürecinde sistematik bir şekilde çalışacaktır. İşletim sistemleri, bilgisayar oyunları, ara yazılımlar, iş uygulamaları ve ağ kontrol sistemleri, gerçek zamanlı yazılımlar, gömülü yazılımlar gibi bir yazılım mühendisinin geliştirebileceği pek çok yazılım türü vardır. Teknolojideki değişiklikler ve yeni uzmanlık alanları bu mesleği hızla ilerletmektedir.

Yazılım sektörünün en önemli avantajı diğer sektörlerin yazılıma ihtiyacı olmasıdır. Artık günümüzün küresel rekabet koşullarında, hemen hiçbir sektör, yazılım sektörünün desteği olmadan konumunu koruyamamaktadır. Bu özelliği ile yazılım alanı diğer sektörlerin lokomotifi konumunda olup, bir bütün olarak sanayinin gelişmesinde doğal bir kaldıraç görevi üstlenmektedir. Gelişmiş ülkeler bunun bilincinde olarak, ülkelerinde yazılım sektörünü stratejik sektör olarak ilan etmekte ve bu sektörün gelişmesi için çeşitli teşvikler vermektedir. Yazılım alanında yapılan AR-GE çalışmaları hem bu sektörün önünü açmakta ve hem de yenilikçi uygulamaların yaygınlaşmasına imkan sağlamaktadır.

Bölümümüz, zengin kadrosu ve laboratuvar imkanlarıyla, sanayi ve iş dünyasının problemlerine çözümler üretebilen, özgüveni yüksek, yenilikçi teknolojileri sürekli takip eden, analitik düşünebilen, disiplinler arası çalışmaya yatkın, meslek etiğinden ödün vermeyen kimliğe sahip Yazılım Mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Prof.Dr. Ahmet ÖZMEN