Ana Sayfa
Bölümde Tamamlanan Bazı Projeler

BÖLÜMDE TAMAMLANAN BAZI PROJELER


1) "Yüksekögretimde Yeni Bir Uzaktan Ögretim Modeli Ve Uygulama Platformu" (TÜBİTAK  1001):

Bu projede ülke çapında yükseköğretim kurumlarının istifade edeceği bir uzaktan eğitim platformu (UZEP) geliştirilmesi hedeflenmiştir (https://uzep.org). Proje kapsamında bulut tabanlı yeni bir model oluşturulmuş daha sonra 16 üniversiteye hizmet sunulmuştur. Sistemin özellikleri kısaca şunlardır: Her kurum kendi birimlerinde yer alan bölümlerine ait ders planlarını (curricula) web aracılığı ile UZEP'e yükleyebilir. Daha sonra planda yer alan dersler için haftalık sanal ders programları oluşturulabilir ve her türlü eğitim destek materyalleri (doküman veya videolar) platform üzerinden yayınlanabilir. Canlı yayın derslere veya dijital materyallere erişim; öğrenci, grup, sınıf, program, bölüm, fakülte, üniversite veya herkes ölçeğinde yönetilebilir. UZEP'in diğer bir faydası ise herkese açık olan ders planlarının ve ders içeriklerinin bir yerde tutulması ve tek noktadan tüm üniversitelerin ders içeriklerine erişim imkanı sunulmuş olmasıdır.

2) "Çoklu Kamera Görüntülerinin Evrişimsel Sinir Ağları (CNN) ve Makine Öğrenmesi Teknikleri ile İşlenerek Sakarya Şehri için Özelleştirilmiş Bir Trafik Planlama Aracının Geliştirilmesi"  (TÜBİTAK 1002): 

Bu çalışmanın amacı, kavşaklarda gözlem amaçlı takılmış kameralardan elde edilen video verilerinin bir yazılım sistemiyle işlenerek kavşaktan geçen araçların sınıflandırılması, hızlarının bulunması ve kavşak çıkış yönlerinin belirlenmesi işlemlerinin yüksek doğrulukta yapılmasıdır. Çalışma kapsamında geliştirilecek yazılım sistemin ürettiği online çıktılardan, şehir trafik analizi yapılabilecek veya elde edilen veriler simülasyon yazılım araçları için girdi olarak kullanılabilecektir (örneğin PTV Vissim). Simülasyon araçlarının doğru sonuçlar verebilmesi ancak doğru istatistiki verilerle olabilir, bu bakımdan sağlıklı şehir trafik planlaması için bu çalışma önem arz etmektedir. Proje kapsamda bazı ön çalışmalar yapılmış ve Sakarya Büyükşehir Belediyesine (SBB) sunulmuştur. Akıllı şehir vizyonu uygulama kentleri arasında seçilen SBB, çalışmaya ilgi göstermiş ve trafik ve sinyalizasyon projeleri kapsamında destekleme kararı almıştır. Projenin çıktıları doğrudan şehrin trafik planlamasına katkıda bulunacak olup, dolaylı olarak da, şehir yaşam alanı kalitesi arttırılması, emisyon salınımlarının ve trafik gürültüsünün azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi arasındaki işbirliğinin güncel teknolojiler kullanılarak arttırılması da hedeflenmiştir. Online video işleme sistemi için modern veri işleme yöntemlerinden yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri kullanılmıştır. Veri işleme birimi evrişimsel sinir ağları (CNN: Convolutional Neural Network) temel alınarak geliştirilmiş ve mevcut görüntüler kullanılarak araç tanıma ve sınıflandırma eğitimi yapılmıştır.